Histoportal

Het ontwikkelen van onderwijs: zo zet je een lespakket op

Geplaatst op

Een lespakket, ook wel curriculum, is het pakket waarmee de docent hun leerlingen begeleidt. Het is dus erg belangrijk om een goed curriculum te hebben. We leggen je in deze blog graag uit hoe zo’n lespakket werkt en hoe je deze kunt blijven ontwikkelen tot een hoog niveau. Een curriculum dien je altijd up-to-date te houden.

Wat is curriculumontwikkeling?

Het curriculum bestaat uit de verschillende vakken die op school door onderwijzers worden gegeven. Hoewel de definitie van het curriculum in de loop der jaren is veranderd, is het kernprincipe ervan hetzelfde. Hierboven gaven we al een aanzet: de laatste ontwikkelingen in de onderwerpen die worden onderwezen dien je te verwerken in je lespakket. Het is dus belangrijk om een dynamisch curriculum te hebben.

Welke curriculum modellen bestaan er?

Bij het opzetten van een nieuw lespakket, dan is de doelstelling het belangrijkste. Stel jezelf daarom eerst de vraag: wat wil je bereiken met je nieuwe lespakket?

  • Productmodel: je wilt ervoor zorgen dat jouw studenten een hoger cijfer behalen.
  • Procesmodel: je wilt ervoor zorgen dat het proces van informatieoverdracht wordt verbeterd.

Hoe plan ik een curriculum?

In veel gevallen kan een student een curriculum zelf construeren, waarbij hij of zij gebruik maak van de faciliteiten op school. Op de middelbare school (bovenbouw) zijn deze meer ‘voorgekauwd’ dan op het hoger beroepsonderwijs en de universiteit. Verantwoordelijkheid voor jou als onderwijzer zijn institutionele eisen en kaders waar je je aan moet houden bij het ontwerpen van het curriculum. Ook het actualiseren van het curriculum volgens de laatste trends en ontwikkelingen is van groot belang.

De essentie

Jij moet als docent de juiste richtlijnen en kaders volgen om een curriculum te ontwerpen, omdat het curriculum zeer belangrijk is om de student te begeleiden op zijn weg naar het verwerven van kennis over een onderwerp. Houd dus ook rekening met de verwachtingen van een student.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden