Geplaatst op
Tegenwoordig zijn we gewend aan een restaurantervaring waarbij bijna alles en overal beschikbaar is. De voedselveiligheid is extreem belangrijk en je hebt enorm brede keuze. Wil je sushi rechtstreeks uit Japan op je bord in Nederland laten bezorgen? Geen probleem. Of wil je vers tropisch fruit tijdens een strenge winter? Jij hebt het. Maar dit was niet altijd het geval. In deze blog vertellen we over de revolutie van restaurants en hoe dat vroeger ging.
IJs en sneeuw speelde een belangrijke rol
Deze vroege vorm van koeling is een oude methode die al in 1000 voor Christus in China werd gebruikt. Joden, Grieken, Romeinen en Egyptenaren gebruikte ijs en sneeuw voornamelijk om dranken te koelen. Tegen het midden van de 19e eeuw ontstond een bloeiende massamarkt in ijs. Producten gingen over de hele wereld in gekoelde schepen en treinwagons. De koelbox werd een vereiste voor elk restaurant.
Verse zeevruchten een dure luxe
Het gebruik van ijs gaf de visindustrie veel mogelijkheden. Het vangen van vis, schaaldieren en andere specialiteiten van de zee, veranderde zo van lokale noodzaak tot wereldwijde delicatesses. Oesters werden verkocht voor meer dan een dollar per stuk en kreeft, krab en tonijn werden alleen nog maar door de rijken gegeten.
Bereidingstijd
Een groot verschil tussen de manier waarop mensen tegenwoordig eten en lang geleden, is het werk en de tijd die nodig is. Voor moderne gezinnen zijn eten en maaltijden slechts een bijzaak in het schema. 200 jaar geleden stonden eten en voedselbereiding centraal in de dagelijkse levensstijl van het gezin. Zonder de technologische vooruitgang die ons helpt bij het bewaren en bereiden van voedsel, zouden mannen en vrouwen een groot deel van hun tijd besteden aan het klaarmaken van maaltijden. Dus in plaats van pizza bestellen, moet je je voorstellen dat je de hele dag bij de oven doorbrengt.