Geplaatst op
Rechten en wetten bestaan al voor een vrij lange tijd. Voor de 19e eeuw bestonden er al wetten, rechten en plichten waar de mensen zich aan moesten houden. Belangrijke wetten waar tegenwoordig veel mee wordt gedaan zijn de grondwet, het arbeidsrecht en de wet wapens en munitie. Wat is eigenlijk de geschiedenis van deze 3 belangrijke wetten?
Grondwet
De grondwet is is als het ware de basis van alle wetten die er bestaan. De grondwet bepaalt vaak ook hoe een land wordt bestuurd en hierin staan veel regels waaraan mensen zich moeten houden. Alle wetten werden in 1798 in Nederland vastgelegd in ‘De staatsregeling voor het Bataafsche volk’. Echter werd deze versie zoals veel wetten gedateerd en daarom vervolgde een andere wet op de staatsregeling voor het Bataafsche volk. Op 29 maart 1814 stemde een meerderheid van de 484 notabelen in met een nieuw ontwerp voor een grondwet. Sindsdien is de grondwet natuurlijk met de tijd mee veranderd tot hoe deze nu is.
Arbeidsrecht
Het arbeidsrecht is het recht wat de verhouding tussen de werkgever en werknemer, de werknemer verbindt zich aan de werkgever door middel van een arbeidsovereenkomst (contract), in ruil hiervoor krijgt de werknemer loon. In 1838 voorafgaand aan het arbeidsrecht begon in Nederland de werking van de wet ‘Van huur van dienstboden en lieden’, deze wet gaf echter weinig bescherming aan de werknemers. In 1889 werd het arbeidsrecht opgericht. Om de wet zo te krijgen zoals deze nu is, is hij ongeveer 12 keer aangepast.
Wet wapens en munitie
Deze wet regelt zaken met betrekking tot wapens en munitie in Nederland. Door deze wet wordt de schadelijkheid van wapens teruggedrongen. Dit begon in 1890 met de wapenwet die het verbood om wapens op zak bij je te dragen. Vervolgens kwam men in 1919 met het verbod op vuurwapens door middel van de vuurwapenwet. De vuurwapenwet ontstond in eerste instantie alleen om de overheid veilig te houden. De nieuwste wet zoals wij hem nu kennen ‘Wet Wapens en Munitie’ WWM, is van kracht gegaan op 1 januari 1997.