Histoportal

Wat is het verschil tussen merknaam registreren en patent?

Geplaatst op

Als het gaat om intellectueel eigendomsrecht zijn er veel verschillende termen die er gebruikt worden. Soms is het dan lastig om de verschillende uit elkaar te houden. In deze blog gaan we je vertellen wat het verschil is tussen een merknaam registreren en een patent aanvragen. Lees gauw verder om te ontdekken hoe het in elkaar zit. 

Wat zijn de overeenkomsten?

Een merknaam en een patent zijn allebei verbonden met het intellectueel eigendomsrecht. Bij de eerste is het zo dat wanneer je de naam aanvraagt en hij wordt toegewezen aan jou, jij de enige bent die de naam mag voeren. Een concurrent mag deze dus niet gebruiken. De merknaam Sprite is van het bedrijf The Coca Cola Company. Ze hebben natuurlijk ook een ander merk, dat is Coca-Cola. Een bedrijf kan dus meerdere merken hebben die ze dus zeker moeten registreren als ze de alleen rechthebbende op dit merk willen zijn. Een patent is een vergelijkbare constructie waarbij een technisch bedrijf een bepaalde technische vinding die ze gedaan hebben vastgelegd als zijnde hun intellectuele eigendom, bijvoorbeeld wanneer Apple een nieuwe lens voor hun smartphone ontwikkelt, dan mag Samsung deze niet zomaar kopiëren in hun telefoons. Een patent zorgt ervoor dat jouw ontwikkelde technische idee, waar veel geld in omgaat om het te ontwikkelen, niet zomaar gratis door Samsung gepakt kan worden en gebruikt. Ook hier is dus intellectueel eigendomsrecht van kracht.

Wat zijn de verschillen? 

Een groot verschil tussen de twee vormen van de registratie van intellectuele eigendomsrecht, is de duur van de bescherming die uit deze registratie voortvloeit. Zo is een patent doorgaans 20 jaar geldig, terwijl een merknaam registratie 10 jaar geldig is. Na deze periodes is het mogelijk om een verlenging te laten doen voor eenzelfde periode. Enzovoort. Verder gaat een merknaam natuurlijk over de naam van een product terwijl een patent, ook wel octrooi genoemd, veel meer gaat over de beschrijving van een technische uitvinding. Dit is dus technische kennis. Veel van de technische kennis van tegenwoordig staat in octrooien of patenten beschreven. Sommige patenten zijn verlopen waardoor je zonder kosten gebruik kan maken van deze kennis.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden